Folkeskolen.dk
Artikler fra Fagbladet Folkeskolen.
Hver sjette pige gør skade på sig selv
Mange store elever i folkeskolen trives så dårligt, at de vælger drastiske udveje. Hver sjette pige har skadet sig selv en eller flere gange. Og knap halvdelen af pigerne har overvejet det. Til sammenligning har knap en femtedel af drengene overvejet at gøre skade på sig selv, mens fem procent faktisk har gjort det. Det viser en stor, ny spørgeskemaundersøgelse, som Center for Selvmordsforskning har foretaget blandt godt 5.000 fynske 8.- og 9.klasse-elever, deres klasselærere og forældre.
Baggrunden for undersøgelsen er en drastisk stigning i antallet af selvmordsforsøg blandt teenagepiger. På ti år er antallet af forsøg steget fra 135 til 553 om året. Med andre ord knap en firedobling. De tilsvarende tal for drengene har ligget stabilt på lidt mere end 100 selvmordsforsøg om året. Tallene dækker udelukkende over de registrerede forsøg, hvor de unge har været i kontakt med skadestue eller læge. Nogle forskere vurderer, at de faktiske tal er otte-ti gange højere.
Sandheden frem for alt
Som 15-årig skar hun dybe flænger i sig selv med en hobbykniv — en reaktion på en barndom med fortrængte følelser. Dengang var hun lettet over, at ingen reagerede. I dag er hun chokeret over lærernes manglende reaktion.
»Jeg kan sådan set godt forstå, at lærerne ikke turde blande sig. Jeg var jo fuldstændig utilnærmelig og hård som sten. Men stadigvæk er det da forkert, at ingen ruskede i mig og sagde: Hey — hvad fanden er det, du laver? Enhver ved da, at normale mennesker ikke snitter store flænger i armene på sig selv«, siger hun og undrer sig over, at lærerne ikke kontaktede hendes mor.
Efter episoden med hobbykniven satte hun selv plastre på de fysiske skrammer, men gjorde ellers intet for at skjule skaden. Måske, som hun selv udtrykker det, for at gøre de voksne opmærksom på, at hun havde det elendigt.
Ensomhed giver selvmordstanker
Tomhed og afmagt er svære følelser at sætte ord på. Især når man som 15-årig møder op på Frederiksberg Ungdomsrådgivning til en første uforpligtende samtale. Men udtryk som »det hele er lige meget« og »jeg orker ikke mere« får hurtigt psykolog Ida Kochs alarmklokker til at ringe. For det er sådan, en stor del af unge med selvmordstanker udtrykker sig.
»Mange af vores yngste klienter på 14-15 år siger, at de hverken føler sig elsket af forældrene eller værdsat af deres kammerater. De føler sig ensomme. En del fortæller, at den dårlige kontakt til voksne skyldes stressede forældre, der ikke har tid til deres børn«, fortæller Ida Koch, cand.psych.